Wat kunnen we leren van Zuid-Korea?

 

Effectieve Micro-organismen (EM) worden steeds vaker toegepast om ammoniakemissies uit mest te verminderen, en Zuid-Korea loopt hier in voorop. Dit land heeft een sterk ontwikkelde sector voor duurzame landbouw en heeft EM-technologie breed geïmplementeerd in zowel de veehouderij als de akkerbouw.

Wat is EM?

EM staat voor Effectieve Micro-organismen en is een mengsel van nuttige bacteriën, gisten en schimmels die helpen bij fermentatie en het onderdrukken van schadelijke bacteriën. In de context van mestbeheer kunnen EM bijdragen aan:

  • Vermindering van ammoniakuitstoot door snelle omzetting van ureum in minder vluchtige verbindingen.
  • Bevordering van aerobe fermentatie, waardoor geurhinder en schadelijke gassen afnemen.
  • Verbetering van de bodemkwaliteit bij uitrijden van de mest, omdat nuttige micro-organismen bijdragen aan een beter microbiologisch bodemleven.

Waarom is Zuid-Korea koploper?

  1. Overheidsbeleid en subsidies

    • De Zuid-Koreaanse overheid stimuleert het gebruik van EM in de landbouw als onderdeel van hun strategie om geurhinder en milieuschade te verminderen.
    • Boeren ontvangen financiële ondersteuning en training om EM op de juiste manier toe te passen.
  2. Breed toegepast in de veehouderij

    • Boeren mengen EM door het voer, het drinkwater en de mest om ammoniakemissie te verlagen.
    • Stallen worden regelmatig besproeid met EM-oplossingen om de geur te verminderen en ziekteverwekkers te onderdrukken.
  3. Succesvolle demonstratieprojecten

    • Zuid-Korea heeft grootschalige proeven gedaan waarbij de introductie van EM leidde tot een meetbare afname van ammoniakuitstoot, betere mestkwaliteit en gezondere dieren.
    • Deze successen hebben gezorgd voor bredere acceptatie onder boeren.
  4. Sterke samenwerking tussen wetenschap en praktijk

    • Universiteiten en onderzoeksinstituten werken samen met boeren om de effectiviteit van EM te verbeteren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Toepassing in Nederland

In Nederland wordt EM ook steeds vaker toegepast, maar nog niet op de schaal van Zuid-Korea. Nederlandse boeren die EM gebruiken, melden vaak positieve effecten zoals minder stankoverlast en betere mestkwaliteit, maar er is nog discussie over de exacte werking en consistentie van de resultaten.

 

Meer over EM lees je hier: https://maatschappelijkverantwoordboeren.jouwweb.nl/projecten/effective-microorganisms 

 

Wil je weten hoe je EM kunt gebruiken voor een doelvergunning lees dan hier verder: https://maatschappelijkverantwoordboeren.jouwweb.nl/doelgerichte-vergunning 

 

Let op. In een doelvergunning gaat het om het doel, het verlagen van de emissie onder een grenswaarde. Dit doe je door meerdere methodes te schakelen. Een aantrekkelijke aanpak is precisievoeding, precisiebemesting en het gebruik van EM. Je kunt daarmee de emissie van ammoniak met circa 75% verlagen. Per saldo brengt dit systeem geld op. Door precisievoeding bespaar je op voerkosten, door precisie bemesting krijg je een gezonder bodemleven en door EM bespaar je op kunstmest. Daarnaast is er geen stankoverlast meer.